Ingen aktuelle opslag
  • 21-11-2017
  • 22-11-2017
  • 23-11-2017
    Konfirmationsforberedelse i Gellerup Kirke · 6A · 7A · 7B · A2A · A2B · A3A · A4B · M01 · M02 · U01 · U02 · U03 · U04 · U05 · U06
  • 23-11-2017
    Til lands, til vands, og i luften - for elever fra 5. klasse og opefter - Rikke Klintø koordinerer · 5A · 6A · 7A · 7B · A2A · A2B · A3A · A4B · M01 · M02 · U01 · U02 · U03 · U04 · U05 · U06
    U 2 på ekskursion · U02
Ingen aktuelle nyheder

JOB OG UDDANNELSE PÅ
STENSAGERSKOLEN MED 2A.

2.a. har haft emne om job og uddannelse.
De har lavet interviews med personalet på
Stensagerskolen.
Læs alt om de spændende jobs på skolen.

KLIK HER

LANTERNEFEST

Baggrund og traditioner

På Stensagerskolen har vi tilbagevendende, traditionsrige årstidsfester og arrangementer. Vi lægger vægt på, at eleverne får en fornemmelse af årstidernes særpræg, og at hver tradition har stærke elementer af genkendelighed. Derudover er det vigtigt, at eleverne oplever sig som en del af et større socialt fællesskab.

Lanternefesten stammer fra Rudolf Steiner pædagogikken. Symbolikken i denne årstidsfest er, at overvinde de mørke sider af livet med lysets kraft og indre styrke.

Beskrivelse af Lanternefesten

Lanternefesten foregår i teatersalen i november måned omkring Mortens aften og afholdes på to dage for begynder- og juniorafdelingen. I løbet af efteråret arbejder eleverne med at lave deres egne lanterner, som de medbringer til lanternefesten.

Når eleverne kommer til teatersalen vil en næsten mørklagt sal og tonerne fra rolig musik møde dem. (CD-musik med den svenske pianist, Jan Johansson). I midten af salen står en lille kreds af tændte lanterner. Hver elev medbringer en slukket lanterne. I salen sætter man sig klassevis på de opstillede stole og stiller den slukkede lanterne foran sig på gulvet.

Når alle er kommet, tænder de voksne elevernes lanterner, musikken slukkes, og der bydes velkommen. Vi går derefter i en slags optog, mens vi synger de 3 lanternesange mange, mange gange. Kirstine (musikterapeut) styrer hvilken sang der synges, hvornår og hvor længe.

Alle elever skal have mulighed for at gå et par omgange med en lanterne, så man må skiftes til at gå sammen med de voksne. De voksne, som er sammen med eleverne, vurderer, hvordan det er sikkert for deres elever at være med. Måske skal eleven bære sin lanterne sammen med nogen, måske skal den voksne holde lanternen, måske skal der anvendes lys med batteri.

Når eleverne er færdige med at bære deres lanterner, stiller de dem ind i midten på signal fra Kirstine.

Når alle sidder ned igen, bliver der helt stille, for nu skal vi skal kalde på ”Vægter Morten”. Vægter Morten er ham, der tænder månen og stjernerne på himlen og det er ham, der passer på vores skole om natten. Vi kalder på Vægter Morten ved at synge” Vægter Mortens sang” - måske skal vi synge den flere gange, og højt, før han hører os.

Vægter Morten er meget gammel, lige så gammel som månen og stjernerne. Han kommer svøbt i sin kappe og sit varme ulveskind. Han støtter sig til sin store vandrestav og han lyser rundt med sin flagermuselygte. Han er ikke farlig, blot meget, meget gammel.

Hvis vi synger rigtig smukt for ham, kan det være, at han byder på kager, som hans kone har bagt af månelys og stjerneglimmer; men så må han først bede nogen om at holde sin lygte og nogen om at holde sin stav.

Når han har delt kager ud, synger vi Vægter Morten-sangen for ham, mens han drager videre på sin færd.

Vi bliver i salen og spiser kagerne, mens vi igen lytter til Jan Johanssons cd-musik. Stemningen under hele arrangementet er rolig og der kan ikke fotograferes eller filmes. De voksne støtter op omkring elevernes oplevelse af festen, og alle hjælper til med at holde øje med de tændte lanterner.

Formålet med Lanternefesten er:
- at eleverne er med til at deltage i en stor fortælling ved at bære sin lanterne rundt og synge med på sangene

- at den enkelte elev er en vigtig del af det store fællesskab
- at eleven får en stærk sanseoplevelse, selvoplevelse og fællesoplevelse

Erfaringer
Lanternefesten er en tradition som alle elever har glæde af at være en del af. Der er tydelige rammer, fælles fokus på lanternesangene og en forventningsopbygning omkring at skulle møde Vægter Morten.

Lanternesangene:
1. Her går jeg med min lanterne